Woman Forever - Az idők változnak, a Nő örök!

Ösztön Szerinti Anya

Ösztön Szerinti Anya

Így él(t)em túl az ekcémát

Hasznos tippek kisgyermekeseknek is

2019. november 07. - osztonszerintianya

A napokban egy kedves rokonom keresett meg azzal, hogyan könnyíthetne a kétéves fia szenvedésein, akinél atópiás dermatitist diagnosztizáltak. Tudta ugyanis, hogy kiskorom óta ekcémás vagyok, de a gyermekkori szenvedések után ma már egészen lazán kezelem a dolgot, és tökéletesen együtt tudok élni vele. A beszélgetésünk nyomán arra gondoltam, más anyukákat is sokként érhet, ha a gyermekük ekcémás lesz, ezért összeszedtem néhány személyes tapasztalatot és tippet arra vonatkozóan, hogyan kezelhető ez a szörnyű viszketéssel járó állapot.

Állapotnak nevezem, nem betegségnek, mert ma már tényleg annyira könnyen együtt élek vele, hogy szinte fel sem tűnik. Nem volt ez mindig így, hiszen cirka 30-35 évvel ezelőtt olyannyira gyerekcipőben járt még a bőrgyógyászat, hogy a rövid távon enyhülést hozó szerek hosszú távon több kárt okoztak, mint hasznot. Kórházban vizsgálgattak, ahol bőrfertőzést kaptam valamelyik gyerektől, aztán hónapokra ott is ragadtam… felesleges bővebben írni róla, az ekcéma pokollá tette a gyerekkoromat, pedig anyukám aztán tényleg mindennel próbálkozott a bérescsepptől kezdve a répa etetésen túl a különféle kencékig. Ma viszont már nem kell megijedni tőle, hiszen számtalan patikai, és drogériákban kapható termék közül is válogathatunk, ha a saját, vagy gyermekünk bőrének védelméről van szó.

person-pouring-plastic-tube-bottle-1029896.jpg

Fotó: Pexels.com

Fontos, hogy az alább ismertetett információk

  • NEM a legfrissebb kutatásokon alapulnak;
  • NEM helyettesítik az orvosi vizsgálatot, vagy a gyógyszerészi javaslatot;
  • kizárólag a saját, SZEMÉLYES tapasztalataimat írom le, amik megkönnyíthetik a mindennapokat.

Az első és legfontosabb, hogy az ekcémától nem kell megijedni, együtt lehet élni vele. Ehhez azonban nem árt betartani néhány fontos „szabályt”, legalábbis nekem csak így sikerült.

- a bőrápoláshoz kizárólag „mindenmentes”, azaz szappan-, színezék- és illatanyagmentes termékeket használok, az csak hab a tortán, ha tartósítószer sincs benne. Ilyen termékeket vehetünk aranyáron is, határ csak a csillagos ég, de nekem a márkás termékeknél is sokkal jobban beváltak a "déem" "sajátmárkás" termékei: tusfürdőt és folyékony szappant is ott vásárolok.

- ha valamiért nem jutok hozzá „mindenmentes” termékhez (pl. mert elutaztunk egy kis faluba és otthon felejtettem a tusfürdőmet), olyat választok, aminek az összetevői között a vége felé szerepel a „parfum” szó, ugyanis az illatanyag rendkívül allergén, így az ekcémás bőrnek nem barátja. Az összetevőket rendszerint a termékben szereplő mennyiségek alapján sorolják fel, így amiből a legtöbb van benne, az elejére kerül, amiből kevesebb, a végére.

- a kizárólag természetes összetevőket tartalmazó kencék is allergizálhatnak, így én inkább a „mindenmentesre” szavazok az aloe verás, kamillás, olívaolajos stb. termékek helyett. Itt fontos megjegyezni, hogy a kamilla pl. borzasztóan szárít, és az ekcémás bőrt nem fogja megnyugtatni, sőt még inkább viszketni fog tőle!

- fürdés után minden esetben krémezem magam: testápolóként és arckrémként is egy gyógyszertári „alapkrémet” (Unguentum Stearini) használok, ami vény nélkül is kapható, bár recepttel olcsóbb, gyorsan beszívódik, puhává és viszketésmentessé teszi a bőrt.

- fellángoláskor (amikor a bőrhajlatokban, ujjak között stb. viszkető piros foltok jelennek meg) szteroidos kenőcsöt használok, ez ilyenkor sajnos elkerülhetetlen. Fontos azonban, hogy csak a foltokra kenjünk belőle, mert nagy felületen sokáig használva elvékonyíthatják a bőrt. Nekem nem mindegyik szteroidos kenőcs vált be, így ha esetleg nem vagyunk elégedettek a felírttal, érdemes másikat kérni a kezelőorvostól.

- kitapasztaltam, hogy az ekcéma is egyfajta allergia, a bőr gyakorlatilag túlreagálhat bármit, ami nem tetszik neki. Így maga a klóros csapvíz is árt neki, ezért kádban fürdés helyett előnyben részesítem a zuhanyozást, és ha mégis hosszan áztatom magam (mert ugye nő vagyok és az nekem jár!), akkor sok-sok tengeri sót teszek a vízbe, ami lágyítja és kevésbé viszketek utána.

- a túl szoros ruhák, és a meleg is előhívhatja az ekcémát, ezért igyekszem lazán, szellősen öltözni.

- ami sokat segít még az ekcémás bőrön, a napfény. Nyáron sokkal szebb a bőröm, ha sokat napozok, persze most már nagyon oda kell figyelni, hogy ez inkább a délelőtti és a késő délutáni órákban történjen, 11 és 15 között nem javasolt napra menni. Ez egy természetes segítség, de létezik fényterápia is, illetve felnőtteknek a szolárium is hasznos lehet időnként, és módjával használva.

Igyekeztem minden fontos tapasztalatomat összeszedni az ekcémával kapcsolatban, amelyek kisgyermekeknél is biztonsággal alkalmazhatók. További információért az internet népe helyett jobban jártok, ha a bőrgyógyászt kérdezitek!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal, kattints a KÖVETÉS gombra a jobb felső sarokban, és lájkold a Facebook oldalamat is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://womanforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5015294886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Ösztön Szerinti Anya