Woman Forever - Az idők változnak, a Nő örök!

Ösztön Szerinti Anya

Ösztön Szerinti Anya

Jogom van...

GYOD-osként is ragaszkodni az óvodai bent alváshoz

2024. április 06. - osztonszerintianya

Jelen cikk nem hivatott vitatni a gyermek óvodai bent alvásának az egyéni állapotra, fejlettségre, fejlődésre gyakorolt hatását, vagy annak szükségességét illetve indokoltságát. Feltételezzük, hogy az érintett szülők a legjobb tudásuk és a rendelkezésükre álló információk birtokában döntenek a kérdésről, és ha úgy ítélik meg, hogy a gyermekük esetében indokolt az óvodai bent alvás és a délutáni ellátás, akkor reméljük, a cikk segítséget nyújt számukra az érdekérvényesítésben.

Az óvodai ellátás kapcsán gyakran felmerülő kérdés, hogy GYOD-os szülő gyermeke vajon bent aludhat-e az óvodában, igénybe veheti-e a délutáni ellátásokat is. A rendszer általában adott válasza erre: nem. Az én válaszom: IGEN! Hogyan? Egyszerűen: ha valamit nem tilt semmi, akkor az bizony lehetséges. Természetesen a kép ettől árnyaltabb, de az kijelenthető, hogy amennyiben nincs jogi és/vagy megalapozott, írásban is megindokolt oka a kérés elutasításának, akkor bizony a GYOD-os szülő gyermeke is bent aludhat az óvodában.

A GYOD – vagyis gyermekek otthongondozási díja - kérdéskörének egyébként a Találj Magadra Egyesület járt utána. Ők kértek a felmerülő kérdésekben belügyminisztériumi állásfoglalást, amit a kapcsolódó magyarázatokkal együtt ITT értek el. Tény, hogy a jogszabályokkal könnyen boldoguló embereknek is nehéz lehet megérteni az óvodai bent alvásra lehetőséget adó okot, de épp ezért igyekszem ebben a cikkben is ráerősíteni a magyarázatra.

Az első és legfontosabb talán, hogy fordítva ülünk a lovon. No, nem mi szülők, hanem a rendszer, úgy általában. Kezdjük azzal, hogy az óvoda a családi nevelés kiegészítője, és nem fordítva! Az óvodának kell(ene) segíteni a családi nevelést, és nem szülőként kiszolgálni az óvoda elvárásait. Ezt egyébként Az Óvodai nevelés országos alapprogramja írja le, amit a 363/2012. (XII. 17.) kormányrendelet szabályoz:

„a gyermek nevelése elsősorban a család joga és kötelessége, s ebben az óvodák kiegészítő, esetenként hátránycsökkentő szerepet töltenek be”;

„Az óvodai nevelés a családi neveléssel együtt szolgálja a gyermek fejlődését. Ennek alapvető feltétele a családdal való szoros együttműködés”.

A lényeg tehát az óvodai nevelés kiegészítő funkcióján van, amit manapság az intézmények nagy része hajlamos elfelejteni. Hogy jön ez a GYOD és az óvodai bent alvás kérdéséhez? Jöjjenek a szülői kérelmekre adott – tapasztalataim szerint – leggyakoribb válaszok! (A cikk a kép alatt folytatódik.)

Fujikama képe a Pixabay -en.

Miért nem aludhat bent a GYOD-os gyermek?

Mert...

  • a GYOD-osokkal így szoktuk;
  • a GYOD-os gyerek 5 óránál többet nem tölthet intézményben;
  • aláírtuk, hogy 5 óránál többet nincs bent a gyerek, ha mégis bent aludna, akkor minket (az óvodát) hurcolnának meg;
  • ha 5 óránál több időt tölt bent a gyerek, te elveszíted a GYOD-ot;
  • a gyereknek ez nem lenne jó;
  • délután már a fű se nő;
  • a gyerek szocializációjához semmit nem tesz hozzá a délutáni bent tartózkodás;
  • délután a gyerekek már csak várják, hogy hazavigyék őket;
  • ...

A válaszokból jól látható, hogy az elutasítás általában a GYOD feltételei, és „pedagógiai” érvek köré szerveződik. Utóbbi indokoltságában most nem szeretnék elmélyülni, de tájékoztatásképp azért ismét beidézném Az Óvodai nevelés országos alapprogramját, ami „A tevékenységekben megvalósuló tanulás” szakaszának 1. pontjában azt írja:

Az óvodában a tanulás folyamatos, jelentős részben utánzásos, spontán és szervezett tevékenység, amely a teljes személyiség fejlődését, fejlesztését támogatja. Nem szűkül le az ismeretszerzésre, az egész óvodai nap folyamán adódó helyzetekben, természetes és szimulált környezetben, kirándulásokon, az óvodapedagógus által kezdeményezett tevékenységi formákban, szervezeti és időkeretekben valósul meg.”

Vagyis a „délután a fű se nő” elv épp pedagógiailag nem állja meg a helyét.

A GYOD-ra visszatérve fontos leszögezni valamit: a GYOD-ot, mint ellátást nem a gyermek kapja, a feltételeknek való megfelelés pedig nem az óvoda hatásköre, hanem a járási hivatalé. Mit jelent ez? Azt, hogy a GYOD feltételeinek a szülőnek kell megfelelni, nem a gyermeknek, és az ellátásra jogosító feltételeket pedig a szülőnek kell igazolni a járási hivatal felé, nem az óvodának. Ha pedig azokban változás áll be, akkor azt is a szülőnek kell haladéktalanul, legfeljebb 15 napon belül közölni a hivatallal, és a hivatal dönt az ellátás tovább folyósításáról, esetleges megszüntetéséről.

Elveszítem a GYOD-ot, ha bent alszik a gyermek?

A kérdés jogos, a félelem ugyanakkor alaptalan. Bár a közhiedelemben valóban az él, hogy GYOD ellátás esetén a gyermek nem tartózkodhat óvodában napi átlag 5 óránál többet, ugyanakkor a GYOD odaítélésének vagy megtartásának nem feltétele ez az 5 óra. Hogy is lehetséges ez? Ahogy a hivatkozott belügyminisztériumi állásfoglalás is kimondja:

„A törvény szövegéből egyértelmű, hogy az Szt. 39/B.§ (1) bekezdés aa)-ac) alpontjai nem együttes, hanem vagylagos kivételszabályt állapítanak meg.”:

„39/B. § *  (1) Nem jogosult gyermekek otthongondozási díjára a szülő, ha

  1. a) a gyermek két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban, óvodai elhelyezésben vagy gyermekvédelmi szakellátást nyújtó bentlakásos intézményi elhelyezésben részesül, illetve köznevelési intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézmény nappali képzésben részt vevő hallgatója, kivéve, ha
  2. aa) * a köznevelési intézményben eltöltött idő a köznevelési intézményben, illetve a szakképző intézményben való kötelező tartózkodásra meghatározott időtartamot nem haladja meg,
  3. ab) az óvoda vagy a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevételének, illetve a felsőoktatási intézmény látogatási kötelezettségének időtartama átlagosan a napi 5 órát nem haladja meg, vagy
  4. ac) a köznevelési, illetve a felsőoktatási intézmény látogatása, vagy a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevétele csak a szülő rendszeres közreműködésével valósítható meg;”

Az óvodai ellátás esetében a fókusz az ab) pont végén található vagylagosságon és az utolsó, ac) ponton van, miszerint ha az óvoda igénybevételéhez szükséges a szülő rendszeres közreműködése, akkor a jelenlegi szabályozás szerint ez önmagában elegendő a GYOD megtartásához, nem szükséges figyelembe venni az ab) pontban olvasható 5 órás átlagszabályt.

Bonyolultnak tűnhet elsőre, de ha az ember rászánja az időt a megértésre, ki fog tisztulni a kép.

Mit jelent ez az egész a gyakorlatban? Azt jelenti, hogy ha a GYOD-os szülő azt szeretné, hogy a gyermeke bent aludjon délután is, és annak más akadálya nincs, akkor a GYOD önmagában nem lehet akadályozó tényező. A gyermek bent aludhat, az óvodának pedig mindössze annyi kötelezettsége van a GYOD-dal kapcsolatban, hogy egy új igazolást állít ki, amelyben a megváltozott tények szerepelnek. Ha pedig a tények azt igazolják, hogy a gyermek napi átlag 5 óránál többet tölt intézményben, ÉS az intézmény igénybevétele csak a szülő rendszeres közreműködésével valósítható meg, akkor kizárólag emiatt a GYOD-ra való jogosultság sem szűnhet meg.

Mire számíthat, aki élni akar a jogaival?

És akkor jöjjön a feketeleves!

A GYOD-dal kapcsolatos 5 órás átlagszabály sajnos olyan mélyen beépült a köztudatba, hogy a jogaira hivatkozó szülő könnyen falakba és ellenállásba ütközhet úgy az óvodában, mint a járási hivatal munkatársainál.

Elképzelhető, hogy az óvodai dolgozók, intézményvezetők, más, ellátásban dolgozó szakemberek, például a pedagógiai szakszolgálatok és akár maguk a járási hivatal munkatársai is félrevezető tájékoztatást adhatnak a kérdéssel kapcsolatban. Végső soron az sem kizárt, hogy a szokásjogok alapján ítélnek a GYOD-ról.

Éppen ezért mindig a szülőknek kell felkészültebbnek lenni, és ha szükséges, akkor fellebbezni az esetlegesen jogsértő döntés ellen. A fellebbezés lehetőségeiről és határidejéről mindig a döntést megállapító vagy elutasító határozatban olvasható tájékoztatás, ezért érdemes mindig mindent alaposan elolvasni, és az információkat, lehetőségeket szem előtt tartani.

A bejegyzés trackback címe:

https://womanforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4218373629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Ösztön Szerinti Anya