Woman Forever - Az idők változnak, a Nő örök!

Ösztön Szerinti Anya

Ösztön Szerinti Anya

Zöldborsófőzelék menzásan, cukor- és gluténmentesen sült bőrös császárral

2023. január 11. - osztonszerintianya

Hosszú évekbe telt, mire kikísérleteztem azt az igazán finom zöldborsófőzeléket, amire még a menzás időkből emlékszem. Normál, búzalisztes verzióban sem sikerült tökéletesen az ízlésemre főzni, gluténmentesen megvalósítani és elérni a fincsi krémes állagot, no azt meg végképp nem tudtam. Mostanáig. Jöjjön tehát az édes-krémes, fincsi menzás borsófőzi, amire ezúttal bőrös császárt sütöttem feltétnek. Feltétlenül kóstoljátok meg!

zoldborso_fozelek_osztonszerintianya.jpg

Borsófőzelék menzásan, gluténmentesen

Hozzávalók:

½ kg fagyasztott zöldborsó

kisebb hagymának a fele apróra vágva

pici olaj vagy zsír

2 ek rizsliszt

1 ek keményítő

2-3 dl tej

só ízlés szerint

1 tk ételízesítő

Elkészítés: az apróra vágott hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáöntjük a fagyasztott borsót és átforgatjuk. Amikor mindenhol érte az olaj, sózzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, és felöntjük kicsi vízzel (nem kell teljesen ellepnie a borsót). Felforraljuk, majd fedő alatt kis lángon puhára pároljuk. Amikor puha a borsó, a rizslisztet és keményítőt simára kavarjuk a hideg tejjel, és a borsóhoz adjuk. Ne hagyjuk magára, kavargassuk és figyeljük a főzeléket, miközben sűrűsödni kezd. Ha túl sűrűnek találjuk és szükséges, adjunk még hozzá hideg tejet. Ha nem lett elég sűrű, akkor kevés keményítő és hideg tej keverékével tudjuk korrigálni, míg eléri a megfelelő állagot. Ne feledjük, hogy a főzelék állás közben tovább fog sűrűsödni, így bátran hagyjuk kicsit folyósabbra.

 S ha már a bőrös császár is ennyire mennyei lett, megosztom annak is az elkészítési módját, mert végtelenül egyszerű:

Sült bőrös császár

Hozzávalók:

1 kg bőrös császár

1 ek paprikakrém

1 tk mustár

1 tk fokhagymakrém

bors

őrölt koriander

2-3 ek zsír

Elkészítés: a húst mossuk, majd a csontok mentén darabokra vágjuk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, őrölt korianderrel ízesítjük, majd az egészet bedörzsöljük a paprikakrém, fokhagymakrém és mustár keverékével. A zsírt felolvasztjuk, majd amikor forró, nagy lángon a húsok mindkét oldalát pirosra sütjük benne. A sütéshez érdemes olyan lábost választani, amit aztán fedővel együtt be tudunk tolni a sütőbe, így nem kell több edényt bepiszkítani. Amikor a húsok mindkét oldala pirosra sült, kb. 2 dl vizet aláöntünk, rátesszük a fedőt és 180 fokra előmelegített sütőben 1-1,5 órát sütjük. Amikor a hús puha, levesszük a fedőt és maximum hőfokon rápirítunk még kicsit a tetejére.

  Tipp: a főzelék készülhet laktózmentes tejjel is, így nem csak cukor- és liszt-, de laktózmentes is lesz az ételünk.

Tetszett, amit olvastál? Oszd meg másokkal, kattints a KÖVETÉS gombra a jobb felső sarokban, és lájkold a Facebook oldalamat is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://womanforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1618023504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Ösztön Szerinti Anya