Bele bizony, belevágtam életem első tökfaragásába. No ne ijedjetek meg, nem szippantott be a Halloweeni őrület, de tény, ami tény, megfogott a hangulata. A tökfaragásnak. És a faragott tökbe helyezett mécsesnek. Az ősznek. Megszerettem az őszt.
Mióta a nyár elviselhetetlenül forró, felértékelődött a szememben a tavasz és az ősz. Elsősorban az ősz. Talán a korral is jár, de egész egyszerűen odáig vagyok az erdő ázott avarral borított földes illatáért, az őszi színekért, a sálakért, a meleg pulcsikért és csizmákért, a forrócsokiért, és most már a faragott tökért is.
Engedtem a beáramló és mindent elárasztó Amerikának. Vettem egy tököt, megnéztem pár do it yourself (DIY) videót, és belevágtam. A tökbe. Ilyen lett. Ha érdekel, mi kell hozzá, és hogyan kell elkészíteni, olvasd tovább, mert alább elmondom, mennyire egyszerű. Bár kemény munka.
A tökfaragáshoz szükséges:
- 1 db formás tök
- sniccer (opcionális)
- hegyes, éles kés
- kanál
- nedvestörlő (opcionális)
- papírtörlő (opcionális)
- alkoholos filc
- körömlakklemosó
A tökfaragás folyamata lépésről lépésre:
- Nedvestörlővel vagy vizes szivaccsal alaposan tisztítsd meg a tököt a szennyeződésektől.
- Papírtörlővel vagy egy konyharuhával töröld szárazra a tököt.
- Alkoholos filccel rajzold fel a mintát. Mintákat például ITT is találhattok.
- Sniccerrel vésd körbe a mintát, így könnyebb lesz kifaragni a tököt.
- Hegyes, éles késsel – valószínűleg egy kicsi vagy közepes méretű lesz az ideális a tök vastagságától függően – vágd körbe a mintát, és lökd ki az egyes darabokat. A kalapjával kezdd, és miután a kalapját leszedted, egy kanál segítségével szedd ki alaposan a tök magvas belsejét. Ezt követően a tököd szemével, szájával és az orrával folytathatod a faragást.
- Az alkoholos filc esetleg még látható nyomait körömlakklemosóval távolíthatod el.
Amikor elkészült a faragott tököd, nincs más dolgod, mint belehelyezni egy meggyújtott teamécsest, és a kalapját visszatéve gyönyörködni a látványban!
Tetszett, amit olvastál? Oszd meg másokkal, kattints a KÖVETÉS gombra a jobb felső sarokban, és lájkold a Facebook oldalamat is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről!