Woman Forever - Az idők változnak, a Nő örök!

Ösztön Szerinti Anya

Ösztön Szerinti Anya

Az anyaságnak "ára" van

2019. szeptember 30. - osztonszerintianya

Van az úgy, hogy az ember lánya, fia, és unokája elmennek egy rendezvényre… ahol fotó is készül. Az ember lánya megnézi a fotót, mosolyog, tetszik neki, de valami nem stimmel. „Olyan fáradt vagyok a képen…” - gondolja. Aztán a kép beég az agyába. Nem bír szabadulni tőle. Már nem is kell ránéznie, fejben elemzi, amit látott. Boldog mosoly, ám sápadt, szinte fehér bőr - amiből csak úgy világítanak a barnás szeplők. A szeme alatt „táskák”, körülötte ráncok. Ráncok, amik eddig soha nem tűntek fel neki. Mélyek, ahogy a szája körül húzódó redők is mélyebbre vájnak, mint eddig valaha. Teljes a sokk.

Hazaérve is csak az a fotó járt a fejemben. Tipikusan az a kép, amire mindenki azt mondja, milyen szép. Anya karján a gyermekével. Én mégiscsak azt a sápadt arcot és a karikás szemeimet láttam… Elmeséltem a páromnak, hogy nem tudok szabadulni a képtől, és még a könnyem is kicsordult.

unnamed.jpg

Fotó: Réka photography

Az anyaság három hónapja alatt soha nem szembesültem még az új szerep szabad szemmel is jól látható jeleivel. A hasamon a bőr persze megereszkedett, és a szülés óta felszedett néhány kiló is rajtam van még, de az arcomat eddig nem láttam ilyen fáradtnak és „öregnek”. Mintha éveket öregedtem volna három hónap alatt. Nem ismertem magamra. Látva a kétségbeesésemet a párom azonnal a segítségemre sietett, és rámutatott, hogy nincs mit csodálkozni ezen.

A kialvatlanságot látom. A hónapok óta tartó éjszakai ébredéseket, a 0-24 órás rendelkezésre állást, az állandó figyelmet, a felelősség terhét. Ezek nyomokat hagynak. Soha nem gondoltam erre így.

Azt éreztem, én bizony remekül menedzselem a dolgainkat: az éjjel olyan, amilyen, de nappal rendszerint képes vagyok ellátni a gyerkőcöt, háztartást vezetni és kicsit talán még a szerelmemmel is foglalkozni. Legalábbis megpróbálom, minden nap. Hogy ez milyen erőfeszítést kíván, mennyire túl kell teljesítenem nap, mint nap, arra soha nem gondoltam. Csak tettem a dolgomat. Most már tudom, mibe kerül ez.

Az anyaságnak „ára” van. Amit megfizetek újra és újra. Azért a sápadt és ráncos mosolyért, amit a karomban lévő gyermek létezése vált ki. Ezért pedig csakis hálás lehetek.

Ha szívesen olvasnál hasonló témákban, köved a Facebook oldalamat is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://womanforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1715183880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masszazsinfo.hu 2019.10.01. 11:13:04

Öröm ilyen anyát látni és olvasni a sorait. Sajnos mostanában pont az ellenkezőjét látom mindenütt. A leggyakrabban a gyereke mellett a telefonját nyomkodó anyukát. A boltban az üvöltő gyerek mellett békésen beszélgető szülőket. Vagy hallgatom a veszekedést, mert egyik nagymama sem hajlandó elvállalni a kicsit, ugyanis anyukának éppen Ozora fesztiválozhatnékja volt, nem véve tudomásul azt, hogy ha gyereket szültél, akkor VÉGE a bulizásoknak.

tikk 2019.10.01. 11:13:32

Ez így van, elfogadtam én is.
Soha nem éreztem a "kort"!
Egymás utáni évben születtek a fiaim, a második a 40. szülinapom előtt 5 nappal és igen, ha most 21 hónap anyaság után a tükörbe nézek egy negyvenes csaj néz vissza.
Nagyon sűrű most az élet, de semmiért nem adom hogy 24. órában megérkeztek az életembe.

Ferenc Laszlo. 2019.10.01. 11:13:36

A fotó miatti "sokk" elmúlik.
Regenerálódsz és gyönyörű feleség, anya lehetsz - ez az, amit nem képes felfogni a sok szingli.
Nálunk ez volt a tapasztalat.

A gyermek, az új élet mindenért kárpótol.
Ezt a bejegyzést nem nekem kellett volna írnom, csak a feleségem nem szán időt ilyesmire.
Manapság annyi elfuserált életű próbálja leszólni a gyermekvállalást, csak mert nekik nem sikerült, vagy mindig is gyávák voltak hozzá.

Pedig, aki tudja, tudja. Megéri, a nagycsalád is. Sőt, az talán még jobban.
Csak ez nem divat, öntudatoséknál.

osztonszerintianya 2019.10.01. 12:00:58

@Ferenc Laszlo.: Köszönöm a hozzászólást! Ezek a bejegyzések nem csak nőknek szólnak, így külön öröm, hogy Te is kommenteltél! Valóban megéri! :)

osztonszerintianya 2019.10.01. 12:03:06

@tikk: Gratulálok! Én még "csak" 37 leszek jövőre, de mi azért még meggondoljuk a másodikat. Fizikailag nehéz bírni leginkább, nem tudom, hogy a jelenlegi hátfájásommal tudnék-e vállalni még ugyanennyi hajolást, kényelmetlen ágyakon, fotelekben szoptatást... Majd az idő eldönti. :)

osztonszerintianya 2019.10.01. 12:05:54

@masszazsinfo.hu: Köszönöm a hozzászólást! Azzal mondjuk nem értek egyet, hogy a gyerekvállalással "VÉGE a bulizásoknak". Mi így is sokat járunk társaságba, mondjuk nyilván nem fesztiválokra, de oda korábban sem jártunk. Miért lenne kizáró ok a gyerek? Az más tészta, hogy a gyerekvállalással valahogy alapból jobban lelassul az ember, több pihire van szüksége, így valóban kevesebbet "bulizik". Viszont nem lehetetlen megoldani!

netface 2019.10.01. 14:53:37

@osztonszerintianya: Ja, csak a haverok nem feltétlen arra vágynak, hogy jöjjenek a gyerekek is. Ti. nem a gyereké, hanem a ti barátaitok.

masszazsinfo.hu 2019.10.01. 14:54:01

@osztonszerintianya: Akkor mégiscsak egyetértünk ebben is! Az hogy VÉGE a bulizásnak pontosan azt jelenti, hogy aki komolyan veszi az anyaságot, az nem hagyja ott napokra a gyerekét másnak, hogy végighányja Ozorát, Sopront, a Szigetet meg a Balaton Soundot. Nyilván nem áll a nap 24 órájában a gyereke rendelkezésére és olykor belefér egy-egy más program, társaság, színház, koncert, de a (rendszeres) bulizások kora végetért. Mondom ezt nagypapaként, hogy tisztességgel felneveltünk néhány gyereket.

Atrox 2019.10.01. 14:54:33

@masszazsinfo.hu: "nem véve tudomásul azt, hogy ha gyereket szültél, akkor VÉGE a bulizásoknak."

Ez igen drasztikus kijelentés. Ilyen hozzáállással lesz a szülő totálisan rabszolgasorba kényszerítve, hogy utána mehessen panaszkodni meg mártírkodni, hogy neki a gyerek mellett semmire nincs ideje és "feláldozta" magát.
Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és jó szülő legyél szükség van néha kielégíteni a saját igényeket, legyenek azok bármilyen jellegűek. Különben egy feszült, ideges, türelmetlen szülő próbál majd kiegyensúlyozott és szerető légkörben gyermeket felnevelni. Ez nem lehetséges, ennek mindenki csak a kárát látja. Egészséges mértékben és keretek között kell az "én idő". Nem látom a különbséget a között, hogy valaki egy filmet néz meg vagy bowlingozik egyet vagy egy koncertre megy el. Kinek mi jön be és mire van igénye, hogy megfelelően feltöltődjön. Gyermek mellett is kell a kikapcsolódás.

Hosztoló 2019.10.01. 14:54:58

Most várjuk a másodikat.
Feleségem szépsége hullámzik. Most megint nagyon jól néz ki, aztán majd a második pici biztos megint leszívja, aztán ismét regenerálódik. Ez szerintem teljesen oké.
A 0-24 tényleg súlyos tud lenni, de átmeneti! Erre érdemes gondolni. A munkában is vannak csúcsteljesítményű időszakok.

Ragyogóan fel voltam készítve, hogy mennyi lemondással jár egy gyerek. De, hogy mennyi poén, humor, energia, életöröm származik belőle, arról nem szólt a fáma. Rettentően vicces.

Van energia, dögivel. Csak onnan kell meríteni, ahonnan éppen lehet. Korábban a sport, a szex, a kultúra és a barátok. Most a kisgyerek, és ami mellette belefér, leginkább csak a szex. De vissza fog majd jönni a többi is.

A bulik sem érnek teljesen véget, ritkulnak, de ennyi most elég is.

Olyan progikat mondok le, amiket korábban sose hittem volna. De egyszerűen nagyob flash ide-oda vinni a kisfiam és felfedezni vele együtt újra a világot!
(Aztán aludni egy nagyot! - Amikor hagyja! ; ))

tikk 2019.10.01. 16:15:55

@masszazsinfo.hu: Mi elvittük ozorára a 6 hônaposunkat magunkkal, mert mi már igy vagyunk egy egèsz , nem volt kérdés , remek nappali programok , éjjel pihi , mert a gyerekes lét most ezt kivánja meg.

osztonszerintianya 2019.10.01. 20:20:30

@netface: a haverok megértik, hogy a gyerekvállalás változásokkal jár. Nálunk is vannak gyerekes és gyerek nélküli összejövetelek. A párom szabadon mehet, amikor szeretne a barátaival akárhová. Több napra is. Én egyelőre a gyerekkel mozgok, de nem nekem van nagy társaságom. Amikor hozzánk jönnek, akkor sem zavar senkit, hogy egy csecsemő is a társaságban van. Minden megoldható. :)

osztonszerintianya 2019.10.01. 20:22:37

@Hosztoló: de jó ilyet is hallani! :) Kívánom, hogy mindig ilyen harmonikus legyen a párkapcsolatod és a gyerkőccel is a kapcsolat!

osztonszerintianya 2019.10.01. 20:23:52

@tikk: No igen, egy fesztivál nem feltétlen jelenti a hányást és a sárban fetrengést. Egyetértek azzal, amit írtál!
süti beállítások módosítása
Ösztön Szerinti Anya