Woman Forever - Az idők változnak, a Nő örök!

Ösztön Szerinti Anya

Ösztön Szerinti Anya

Túl szép, hogy igaz legyen? Erre is figyelj ingatlanvásárláskor!

2020. augusztus 25. - osztonszerintianya

Jó ideje nem hallatom a hangom, mert az anyaság napi kihívásai mellett most egy másik nagyon fontos dolog vonja el a figyelmem: az otthonteremtés. Ez alatt nem a lakberendezési magazinok lapozgatását kell érteni, hanem legalább napi négy órában végzendő, komoly kutatómunkát és tanulási folyamatot eredményező lakáskeresésről. Aminek eredményeképp tegnap nagy valószínűséggel csalókba futottunk. Ti ne járjatok így!

Hiszitek vagy sem, vannak olyan párok, családok, akik nem élvezik a családjaik maximális háttértámogatását, már ami az anyagiakat illeti. Nem azért, mert nem szeretnék támogatni őket, hanem egyszerűen azért, mert nem tehetik meg. Nincs ezzel baj, megszoktuk. Így nőttünk fel, megtanultuk, hogy amire szükségünk van, megteremtjük magunkat. A segítség pedig előbb-utóbb megérkezik valahonnan, maximum nem anyagi formában, de azért is hálásak vagyunk.

Jelenleg tehát a házkeresés időszakában vagyunk. Nehezített helyzetből indulunk, hiszen az önerőnk nem hagy túl nagy mozgásteret, de mi ebbe a mozgástérbe szeretnénk beleszuszakolni egy, a fővárostól kényelmes ingatávolságra lévő, zsebkendőnyi zöldfelületes, akár két gyermekkel is élhető méretű, lakható állapotú ingatlant. A helyzetünket a gyedem sem könnyíti meg, amit sajnos nem minden bank fogad el jövedelemként. Akárhogy is, a több hónapnyi keresgélés és háznézegetés után már megismertük a helyzetünket, a lakáspiacot, és hol többé, hol kevésbé lelkesen keressük az igazit. Nem lehetetlen a küldetés, de tény, hogy nagyon észnél kell lennünk. Csak egy dobásunk van. Éppen ezért érintett nagyon rosszul az a helyzet, amibe tegnap belefutottunk.

ingatlan_csalas_pexels-pixabay-276724.jpg

Illusztráció: Pexels

A legnépszerűbb adok-veszek oldalon találtam a hirdetést, ami "bomba áron" kínált újépítésű társasházi lakásokat, év végi átadással. Bár gyanúsan olcsó volt, azonnal időpontot egyeztettem megtekintésre, mert valahol mélyen legbelül továbbra is hiszem, hogy jöhetnek olyan véletlenek, amik révén igenis segítséghez jutunk, és összejöhet nekünk is egy olyan lakás, amire vágyunk. Ezzel együtt persze kutatómunkába is kezdtem, aminek eredményeként kiderült, hogy a piaci ár egyharmadáért kínálják a lakásokat, amiket félkész és kész állapotban is hirdetnek más ingatlanosok, lényegesen többért. Tovább kutattam, kérdezősködtem, persze az építtető kilétét nem sikerült kiderítenem, de azért megnéztük.

Kb. 70%-os készültségű állapotú, és befejezett lakásokat is mutatott az ingatlanos, amik tény és való, meggyőzőek voltak. Volt anyag a házakban, ránézésre sem spóroltak ki semmit (már amennyire laikusként meg tudtuk állapítani), a masszív téglafalakra normális, vastag szigetelés került, a fafödémre pedig tetőcserepek. Már ez több és jobb volt, mint amiket eddig láttunk bárhol is ennyi pénzért, használtan.

Az ördög nem alszik

Mivel az ördög nem alszik, ismét megkérdeztem, miért olyan olcsók ezek a lakások, mire csak annyi választ kaptam az ingatlanostól, hogy a beruházó felhívta, és azt mondta, ennyi. Ezen persze már korábban is elgondolkodtam, hiszen a múltból felderengett számtalan olyan nyilvánosságra került eset, amikor a félkész építkezésekre a beruházó felvette a pénzt, aztán nem tudta befejezni, csődöt jelentett, aztán a vevők meg futhattuk a pénzük után, és beköltözni sem tudtak. Ezt a lehetőséget az ingatlanos természetesen azonnal kizárta, hiszen – mint mondta – évek óta dolgozik együtt a beruházókkal, számos lakásukat eladta, és biztosra állította, velük ilyen nem történhet. Ezt kell mondania, nyilván…

Amikor rákérdeztem az ügyintézési folyamatra, akkor a kedves ingatlanos hölgy csak annyit kérdezett, mennyi pénzt tudunk letenni az asztalra, hogy lekössük a lakást. Mondtam egy összeget, mire közölte, hogy az kevés lesz, de ő továbbítja az ajánlatot. Azt azért még elmondta, hogy a beruházó ragaszkodik a saját ügyvédhez a szerződéskötés folyamán, ez biztos. Mikor megkérdeztem, ki fizeti az ügyvédet határozottan magyarázta, hogy ezt bizony a vevő szokta. Ühüm.

Szóval az ügyvédet, akit mi vevőként fizetünk, és aki eszerint minket kellene, hogy képviseljen, az eladó hozza? – kérdeztem megdöbbenve, mire elmagyarázta a hölgy, hogy ennek csak praktikus okai vannak. Korábbi tapasztalatból már tudtam, hogy ez mit jelent.

Ennek ellenére igyekeztem némi optimizmust magamra erőltetni, úgy voltam vele, hogy ha az anyagiakban megegyezünk, a többi már részletkérdés, amit menet közben lemeccselünk. Abban maradtunk az ingatlanossal, hogy egyeztet a beruházóval, és ha neki megfelel a foglalónk összege, akkor leülünk és szemtől szembe átbeszéljük a részleteket. Továbbra is próbáltam azért kideríteni, ki a beruházó, de a hölgy sajnos „nem emlékezett” a cég nevére. Este jött a feketeleves.

Az ingatlanos hívott azzal, hogy saaaaajnos a beruházó kevesli a pénzt, háromszor annyit szeretne előre megkapni, mert „csak így tudja VISSZAVENNI az ingatlant”, és befejezni. Hogy kérem?

Az ingatlan nem is az ő tulajdonában van? Hebegés-habogás. Tehát a beruházó olyan ingatlant árul, ami nincs az ő tulajdonában? Hebegés-habogás. Tehát fizessünk ki sokmilliót egy ingatlan megvásárlására valakinek, aki nem is birtokolja az ingatlant??? Már nem is vártam választ.

A telefont letéve kiborultam, potyogni kezdtek a könnyeim. Azzal együtt, hogy áldom a jó eszem, amiért nem keveredtünk bajba, végtelenül csalódott voltam, hogy hiába az optimizmus, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy ami gyanúsan olcsó, az veszélyes is. Örülve annak, hogy mi szerencsésen megúsztuk, rettegéssel töltött el a tudat, hogy mások, akik kevésbé óvatosak, kevésbé járnak utána a dolgoknak, mindent kockára tehetnek bízva az ingatlanos és a beruházó jóindulatában. Ezért született ez a cikk. Hátha segíthetek másoknak is megelőzni a bajt.

Íme néhány tipp a teljesség igénye nélkül, mire figyeljetek lakásvásárlás előtt:

  • Ami gyanúsan olcsó, ott feltételezzétek a simlisséget, mert valamit biztosan elhallgatnak (végrehajtás alatt állhat; nem tiszta a tulajdonjog; rosszabb állapotban van az ingatlan, mint amilyennek látszik stb.).
  • Óvakodj az ingatlanostól, aki nem tudja/akarja megmondani a beruházó (eladó) nevét.
  • Óvakodj az ingatlanostól, aki szerint normális dolog, hogy te fizeted az adásvételben eljáró ügyvédet, akit az eladó hozott (nem valószínű, hogy a te érdekeidet fogja képviselni adott ügyletben). Ragaszkodj a saját ügyvédhez!
  • Ne dőlj be a sürgetésnek! Egy kedvező árú ingatlan esetében lehet indokolt a gyors (de nem elhamarkodott) döntés, de a gyanúsan olcsó számtalan kérdést vet fel.
  • Ha korábban nem sokat kérdeztél, az ingatlan megtekintésére mindenképp készülj kérdésekkel! Tedd fel őket, és ha nem kapsz választ, vagy terel az ingatlanos, akkor gyanakodj! Hallgass a megérzéseidre, mert jó eséllyel megvédenek a bajtól.

 

Tetszett, amit olvastál? Oszd meg másokkal, kattints a KÖVETÉS gombra a jobb felső sarokban, és lájkold a Facebook oldalamat is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://womanforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6716175982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Ösztön Szerinti Anya