Woman Forever - Az idők változnak, a Nő örök!

Ösztön Szerinti Anya

Ösztön Szerinti Anya

A fenébe veled ISZSZ!

2019. szeptember 03. - osztonszerintianya

Idejét se tudom, mikor írtam utoljára a témában… ÖSZA, azaz Ösztön Szerinti Anya címet adtam a blogomnak, mert azt gondoltam, én bizony az ösztöneim szerint fogom nevelni a gyermeket. Nevelni? Egyelőre inkább csak életben tartani. Észre sem vettem, mennyire nem ezt csinálom.

A csapból is az igény szerinti szoptatás, vagyis az ISZSZ folyt, mindent elolvastam a témában, logikusan voltak alátámasztva az érvek, olyannyira, hogy az ellenérvek gyakorlatilag eltörpültek mellettük. Elgondolkodtam azokon is, no de egy „ősanya” cunami ellen ugye nem sokat tehet az ember… Elfogadja, hogy minden, amiről ők beszélnek szentírás, hiszen ha a többség mellette van, akkor mi lehetne vele a baj? Belép csoportokba, hogy még többet tudjon meg, elkezdi az ott olvasottakat alkalmazni, gyakorolni, aztán szembesül valami, hogy valami soha nem oké. Aztán mit tesz az ember bizonytalan lánya? Kérdez a csoportokban, figyeli a többi anya kérdéseit, a válaszokat, módosít némit az addig alkalmazottakon, és várja a csodát… A csodát, ami csak nem akar megérkezni. Hiába a sok-sok jótanács, a gyakorló „ősanyák” mantrái, amik leírva logikusak, a gyakorlatban mégsem hozzák a várt sikert.

b-baby-breast-feeding-895515_1.jpg

Amikor ott tartottam, hogy szinte már csak az etetés volt a témám, és hogy éppen milyen tanácsot és logikus ötleteket olvastam valamelyik csoportban, már én is kezdtem érezni, hogy ez sok. Azt viszont nem, hogy ez mennyire ártalmas is, és hogy egyáltalán nem használ sem nekem, sem a gyermekemnek, sem a párkapcsolatomnak. A gyerek akkor is pörgött a mellemen, ha fejtem, ha nem fejtem, ha minden órában rátettem, ha ötpercenként rátettem. Rátettem, hiszen kérte. És ha a gyerek kéri, akkor bizony cicit kell neki adni. Hiszen lehet hogy éhes, lehet hogy fáj valamije, lehet, hogy nyűgös, és lehet, hogy nem! Biztos, ami biztos tegyük rá, hiszen valamelyik bajára majd úgyis jó lesz a cici, ami elűzi az éhséget, szomjat olt, fájdalmat csillapít, megnyugtat, hozzásegít a kakiláshoz, és sorolhatnám… Ez az alap. Aztán ott tartasz, hogy a növekedés miatt egyre éhesebb gyereknek nem tudsz tejet adni, mert a félóránként, óránként ötperces szopizások miatt a szervezeted elkezdi azt üzenni: ennyi elég! Nem termel többet, hiszen a gyerek úgyis csak néhány millit eszik, és ugye van ott még ott, ahonnan ez jött… Ja, és a gyerek nem is alszik, hiszen hiányzik a jó kis testes, mennyiségben is mérhető anyatej a szervezetéből, ami kiüti úgy néhány órára, de ha addig nem is, egy bő másfél órát azért elvan vele újabb evés nélkül. Estére meg a gyerek üvölt az éhségtől, és a fáradtságtól is egyszerre. Te pedig nem érted, hiszen mindent megtettél érte: amikor csak nyekkent egyet, cicire tetted, hiszen az anya-gyermek kapcsolat és bizalom csak így alapozódhat meg, tehát cicit kért, és kapott. Hogy ez ártalmas is lehet? Ja, azt senki nem mondja el, hiszen az ISZSZ mindenekelőtt!!!

Az i-re a pontot az tette fel, amikor egy cikkben azt olvastam az újra és újra logikusnak tűnő érvelések után: „ez azt jelenti, hogy bizony ha úgy adódik, a wc-re is a gyerekkel együtt kell menni”. Hogy mi, kérem???!!! Értem én, hogy a gyermek az első. Nekem is Ádám az első. Tényleg! Amikor viszont már órák óta matricaként lógott rajtam, és egy reggelit nem tudtam magamnak elkészíteni üvöltés nélkül, nemhogy takarítani mondjuk kicsit, akkor egyre türelmetlenebb lettem, a lakás állapotától frusztrált, és úgy egyáltalán, hiányzott, hogy egyedül legyek. Nem egy másik bolygón, de legalább 40 centire a csemetémtől. Már annak is örültem volna…

A bejegyzés trackback címe:

https://womanforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1615038574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tikk 2019.10.01. 11:13:27

Igen, a legeljén az ember feje tele van mindennel, na meg tényleg nem tudjuk elképzelni előre egy ujszülött úgymond ragaszkodását, szopási hajlandóságát és nagyon soknak érezzük, pedig az újszülött így működik, ezt nem az ISzSz fanok vagy kik találják ki mások bosszantására.
Idő kell azt is megszokni ( nekem most lassan két évvel az első szülés után se sikerült teljesen) hogy az életterünk, döntési mozgásterünk mennyire beszűkül, néha bele kell őrülni.
De ahogy most nézem az elmúlt két év nem volt a legkönnyebb , viszont hihetetlenül gyorsan eltelt.

Nancsibacsi 2019.12.25. 12:21:55

Nincs olyan hogy ősanya. Aki úgy kezdi hogy tanácsot ad, és nem úgy hogy megkérdezi hogy milyen a gyereked, az nem ősanya, hanem egy buta tök. Ez olyan mintha megmondaná anélkül hogy bármit is mondasz neki, hogy neked a legjobb autó a Skoda Octavia. Biztosan az, hiszen az A legjobb autó. Minden más szar. ISZSZ=Skoda Octavia. ISZSZ-t mindenkinek.

Nincs két egyforma gyerek, sőt nagyon sokféle van. Ha azt mondom hogy 20 alaptípus létezik evés/alvás/bújásigény szempontjából, akkor valószínűleg alálőttem a valóságnak. Ki az akinek mind a 20-ból van otthon, és "pofára" megmondja hogy a tiéd melyik? Senki sem.

Amúgy én felnőttként is időre eszek. Durva mi? Megvan hogy mikor reggelizek (15 perc eltéréssel), ebéd az percre pontos, a vacsora is kb 15 perc eltéréssel van meg. És ha ettől el kell térni, az minimum zavar. De az ISZSZ-el nem is ez a baj, hanem amit a postban leírtak: nem ismerjük a baba igényét, csak azt hogy "valami rossz". Az meg hogy pont az éhség miatt nyűgös, az kb 20% esély, viszont a másik 80%-ot is elfedjük azzal, hogy kap cicit, ami rövid távon megnyugtatja, de ettől még ezek a problémák fennmaradnak.
süti beállítások módosítása
Ösztön Szerinti Anya