A párommal - aki most már a férjem, de ezt még szokom használni - tévézés helyett (nincs tévénk) előnyben részesítjük az online is elérhető filmeket, sorozatokat és főzős műsorokat! Esténként tehát míg sokan a tévécsatornáknak kiszolgáltatva reklámokkal teletömött szemetet néznek, mi inkább elindítunk egy receptes videót, és nyálcsorgatva elemezzük azt, hogy mit, hogyan lehetne csinálni. Én egyébként azért is kedvelem különösképp az ilyen műsorokat, mert a konkrét receptek mellett ötleteket, konyhai praktikákat is tanulni lehet belőlük.
A tegnap esti vacsihoz például Fördős Zé Streetkitchen csatornájától vettem az ötletet, miszerint a ragut nem a hagyományos pörköltalapos módszerrel készítettem. Külön-külön megsütöttem a hozzávalókat - a gombát a legelején zsiradék nélkül, hogy még intenzívebb legyen az íze -, és csak ezt követően került fűszerpaprika a serpenyőbe.
Csirkeszárny szalonnás-gombás raguval
Hozzávalók:
600 gr csirkeszárny tisztítva, ízekre szedve
500 gr barna csiperke (de bármilyen más gomba is jó hozzá)
15 dkg erdélyi szalonna (vagy amilyen szalonnát szeretsz)
15 dkg fagyasztott zöldborsó
1 kisebb vöröshagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
só
bors
kakukkfű (opcionális)
1 csapott ek fűszerpaprika
1 ek keményítő
Elkészítés: A gombát ha szép, egészséges, akkor mosás, szárítás után nagyságtól függően felekbe, negyedekbe vágjuk, majd száraz (zsiradék nélküli) serpenyőben nagy lángon pirosra sütjük. Ha nem olyan szép, akkor lehúzzuk a bőrét és utána a fentiek szerint járunk el. Amikor a gomba pirosra sült, kiszedjük a serpenyőből és a helyére vékony csíkokra vágott szalonnát teszünk. Ezt is szép pirosra sütjük, és amikor kész van, a gomba mellé szedjük.
Ha a szalonna engedett egy kis zsírt, akkor nem szükséges további zsiradék hozzáadása, ha viszont kevésbé volt zsíros, akkor pici olajat még teszünk a serpenyőbe, mielőtt beletennénk a hagymákat. A visszamaradt zsiradékban tehát megfuttatjuk az apróra vágott vörös- és fokhagymát, majd rádobjuk a csirkeszárnyakat. Sózzuk, borsozzuk és csipetnyi kakukkfűvel ízesítjük, majd nagy lángon addig sütjük, amíg a csirkeszárnyaknak szép színe kezd lenni. Ekkor visszavesszük a lángot, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, és kevés vízzel, fedő alatt puhára főzzük. Amikor puhának ítéljük a húst, az ételhez adjuk a fagyasztott zöldborsót, kicsit még utánasózzuk, és 10-15 perc alatt a borsót is puhára főzzük.
Amikor minden puha, az ételhez keverjük a sült gombát és szalonnát, és kevés hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítjük. Pár perc alatt összerottyantjuk az egészet, és elzárjuk alatta a lángot.
Párolt rizzsel tálaljuk.
Tetszett, amit olvastál? Oszd meg másokkal, kattints a KÖVETÉS gombra a jobb felső sarokban, és lájkold a Facebook oldalamat is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről!