Woman Forever - Az idők változnak, a Nő örök!

Ösztön Szerinti Anya

Ösztön Szerinti Anya

Diós szelet (gluténmentes)

2020. január 08. - osztonszerintianya

Ez történik, amikor az ember kiadja az ukázt: most egy darabig ne csináljak estére sütit! Mivel nem tudom az időmet kontrollálni, és általában délután, estefelé tudok csak főzőcskézni, ismét megtörtént... Kukoricalisztes cookies volt a terv, de sajnos nem találtam meg a bevált receptemet, így a neten barangolva keresgéltem. Ekkor akadt meg a szemem egy francia diótortán, ami búzaliszt nélkül készül, és könnyen diétásabbá alakítható. Kicsit még variáltam a recepten, így készült el az én diós szeletem.

dios_szelet_osza.jpg

Hozzávalók:

25 dkg dió

10 dkg kukoricaliszt

5 db tojás

3 ek édesítőpor

1 vaníliás cukor (opcionális)

5 dkg vaj

1 csipet só

1 teáskanál sütőpor

1 citrom héja

A tetejére (opcionális):

1 citrom leve

1 vérnarancs leve

2-3 ek porcukor (annyi, hogy kikeverve a levekkel szirupos legyen)

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat - diót, lisztet, édesítőt, citromhéjat, sót és sütőport - összekeverem. A tojássárgáját elkeverem az olvasztott vajjal. A tojásfehérjéből kemény habot verek. A diós keverékhez öntöm a tojássárgás vajat, és összedolgozom. A masszát a tojásfehérjehabbal lazítom, óvatosan keverve, hogy ne törjön a hab. Vajazott (elhagyható), sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom. Alul-felül sütési módban tűpróbáig sütöm. Nekem ez kb. fél óra volt.

Amíg kihűl a sütemény, elkészítem a tetejére a mázat. A citrom és vérnarancs levét kifacsarom, és simára keverem annyi porcukorral, hogy szirupos állagú legyen. A kihűlt süti tetejét vékonyan megkenem vele, épp csak annyira, hogy egy savanykás ízvilágot kapjon. A maradék szirupból sima vízzel vagy szódával felengedve finom szörp készíthető.

Ha valaki még diétásabban fogyasztaná, egyszerűen hagyja ki belőle a vaníliás cukrot és a tetejéről a mázat. Ha pedig valaki feldobná még valamivel, tehet bele csokidarabokat, vagy megkenheti a tetejét baracklekvárral, amit csokimázzal borít.

Mi máris imádjuk, biztosan fogom még ezerféleképp variálva készíteni, Ádi pedig megkóstolja majd, ha legalább egy éves elmúlt!

Tetszett, amit olvastál? Oszd meg másokkal, kattints a KÖVETÉS gombra a jobb felső sarokban, és lájkold a Facebook oldalamat is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://womanforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7415399756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bkkzol 2020.01.10. 11:39:30

"édesítőpor" elég bizarrul hangzik.

osztonszerintianya 2020.01.10. 11:45:47

A Süssinának van, nem tabletta, nem folyadék, hanem por állagú (nagyon hasonlít a porcukorra). Alapból az édesítőket is inkább elkerülöm, amiből lehet kihagyom, de a sütiket édesíteni kell, a méz pedig megváltoztatja az állagukat. Így nagy ritkán, amikor sütök, ilyen édesítőt használok, mert könnyen adagolható, kb. egy evőkanál egy evőkanál cukornak felel meg, és nincs fura mellékíze. Persze készíthető a süti cukorral is, akkor a kb. 15 dkg cukor egyik felét a tojássárgájával fehérre keverem, a fehérjéhez pedig habverés közben adagolom a másik felét. A tészta összeállítása innentől ugyanaz.
süti beállítások módosítása
Ösztön Szerinti Anya