Ez történik, amikor az ember kiadja az ukázt: most egy darabig ne csináljak estére sütit! Mivel nem tudom az időmet kontrollálni, és általában délután, estefelé tudok csak főzőcskézni, ismét megtörtént... Kukoricalisztes cookies volt a terv, de sajnos nem találtam meg a bevált receptemet, így a neten barangolva keresgéltem. Ekkor akadt meg a szemem egy francia diótortán, ami búzaliszt nélkül készül, és könnyen diétásabbá alakítható. Kicsit még variáltam a recepten, így készült el az én diós szeletem.
Hozzávalók:
25 dkg dió
10 dkg kukoricaliszt
5 db tojás
3 ek édesítőpor
1 vaníliás cukor (opcionális)
5 dkg vaj
1 csipet só
1 teáskanál sütőpor
1 citrom héja
A tetejére (opcionális):
1 citrom leve
1 vérnarancs leve
2-3 ek porcukor (annyi, hogy kikeverve a levekkel szirupos legyen)
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat - diót, lisztet, édesítőt, citromhéjat, sót és sütőport - összekeverem. A tojássárgáját elkeverem az olvasztott vajjal. A tojásfehérjéből kemény habot verek. A diós keverékhez öntöm a tojássárgás vajat, és összedolgozom. A masszát a tojásfehérjehabbal lazítom, óvatosan keverve, hogy ne törjön a hab. Vajazott (elhagyható), sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom. Alul-felül sütési módban tűpróbáig sütöm. Nekem ez kb. fél óra volt.
Amíg kihűl a sütemény, elkészítem a tetejére a mázat. A citrom és vérnarancs levét kifacsarom, és simára keverem annyi porcukorral, hogy szirupos állagú legyen. A kihűlt süti tetejét vékonyan megkenem vele, épp csak annyira, hogy egy savanykás ízvilágot kapjon. A maradék szirupból sima vízzel vagy szódával felengedve finom szörp készíthető.
Ha valaki még diétásabban fogyasztaná, egyszerűen hagyja ki belőle a vaníliás cukrot és a tetejéről a mázat. Ha pedig valaki feldobná még valamivel, tehet bele csokidarabokat, vagy megkenheti a tetejét baracklekvárral, amit csokimázzal borít.
Mi máris imádjuk, biztosan fogom még ezerféleképp variálva készíteni, Ádi pedig megkóstolja majd, ha legalább egy éves elmúlt!
Tetszett, amit olvastál? Oszd meg másokkal, kattints a KÖVETÉS gombra a jobb felső sarokban, és lájkold a Facebook oldalamat is, hogy ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről!